Har under sommaren/hösten utmanat mig som fotograf av två olika anledningar.

1. Kommit ifrån tryggheten av blixtar och använt mig av det befintliga ljuset mycket mer

2. Skaffat mig ett bättre workflow när jag redigerar bilder

Allt detta för att få både ett bättre, säkrare men också snabbare sätt att kunna leverera bilder efter ett uppdrag.
Bra exempel är från förra veckans fotosession med Malin på Boulognerskogen i Skövde / Skaraborg fick jag sätta detta på prov.

Här har ni en bild med före och efter redigering och för mig handlar det inte bara om en bra bild, utan en en bild med bra förutsättning för redigering. Här kan vi se två utmaningar i bilden innan redigering! Första är att ljuset i ansiktet blev väldigt mörkt och andra att den har alldeles för kalla färger när jag tog bilden.
Som ni kan ser i den redigerade bilden så utnyttjar jag det ljus som finns och lyfter fram ansiktet. Ändra färgtonerna som i detta fall till en varmare ton. Ljuset och färgen! Med dessa två enkla medel så kan du förändra bildens känsla och fokus drastiskt.

Boulognerskogen i Skövde

Boulognerskogen i Skövde

Utmaning och lättnad

Att jobba med det naturliga ljuset har har både blivit en lättnad och en utmaning.
Slippa bära med mig en massa kringutrustning så som blixt, stativ, reflexskärm m.m.

Nu är det bara jag, kameran och personen jag fotograferar där vi tillsammans skapar bilden. Har inget emot att använda blixt men ibland kan det vara skönt att få vara fri från det.